Hvordan er du stillet, hvis boligen pludselig volder problemer på ferien?

Laasesmed, assistance i udlandet

Vi alle ønsker, at vores ferier – både sommerferier og skiferier – går gnidningsfrit. Der er tale om tid, hvor vi endelig kan slappe af, nyde hinandens selskab, koble af fra arbejdsopgaver og slippe bekymringerne. Det burde vi hvert fald kunne. I dette tilfælde har vi valgt at tage et eksempel med en skihytte i Norge, da mange danskere er bekendte med den type af ferie.

For hvad sker der egentlig, hvis I sidder i skihytten i Norge, og der pludselig dukker uforudsete problemer op? Og hvordan er I stillet som forbrugere i et andet land? Det kan være vasken, der pludselig stopper, det kan være vandet, der løber, eller det kan være, I ved et uheld låser jer selv ude. I mange tilfælde (måske de fleste) vil I have en form for kontakt, I kan ringe til. Det kan være en privat udlejer eller det kan være et udlejningsfirma. Men hvis det er akut, eller I eksempelvis “bare” har lånt boligen af nogle bekendte, så kan det være, at I selv skal handle og løse problemet. Og her er det godt at vide, hvordan man skal agere – også selvom man er i Norge. Det er heldigvis nemt at få fat i en låsesmed i Norge. Hvis vi tager AB Låseservice – en låsesmed med base i både Oslo og Bærum – som eksempel, så rykker de hurtigt ud. På den måde kan I hurtigt få løst det problem, I måtte have. I skal være opmærksomme på, at håndværkere godt kan være en smule dyrere i Norge, hvilket skyldes de generelle højere priser.

Hvad skal I gøre, før I ringer til en låsesmed?

AB Låseservice har udformet en guide til, hvad I kan forberede jer på, forinden I ringer til låsesmeden. Den kan være god at læse igennem, hvis I er i tvivl om, hvordan I skal takle situationen i et andet land. Når I ringer til låsesmeden, skal I stå tæt på låsen. På den måde kan I nemt beskrive problemet og svare på de spørgsmål, der stilles. Det er også ud fra denne information, at låsesmeden kan vurdere, om I har behov for, at de rykker ud. Hvis I ringer og beder låsesmeden komme ud, vil det være bindende. Og der vil komme gebyr på, hvis I aflyser. Så ring først til låsesmeden og lad ham/hende guide jer igennem.

Hvis I selv har sørget for at klare det pågældende problem i ferieboligen, så er det også jer (formegentlig), der har fået regningen. I kan efterfølgende gå tilbage til en eventuel udlejer og bede om at få regningen betalt. Alternativt kan I lade være med at betale fakturaen og sende den direkte til udlejer. Betalingsdatoen vil typisk ligge omkring 8 dage ud i fremtiden. Det er selvfølgelig essentielt, at I beholder fakturaen som dokumentation. Hvis der er tale om et problem, der har fyldt meget på ferien, fordi I eksempelvis har brugt lang tid på udbedring, så kan I potentielt også få nogle af pengene betalt for boligen tilbage.