Kursen til et varigt vægttab

Mange danskere har forsøgt at tabe sig ved at følge forskellige vægttabskure, og flere har endda opsøgt diætister og coaches i håb om at opnå resultater. Desværre har kun få af dem opnået det ønskede resultat på lang sigt, da kurene ikke har haft samme effekt. Effekten er oftest aftagende, når man er på en slankekur – for nogle en sultekur. Man bør derfor ændre sin tankegang fra at være på en kur til at følge en kurs mod det varige vægttabsresultat.

Overvægt er et emne, der ofte diskuteres, og med god grund. Nogle mener, at det er blevet et samfundsmæssigt problem, da over 900.000 danskere kæmper med overvægt til hverdag. Det påvirker både sundheden og velværen for dem, der er overvægtige. Selvom mange har prøvet forskellige kure – fx Keto-kuren, 5:2-kuren, Suppekuren, Detox-kuren m.fl., fører det sjældent til varige resultater, da effekten over tid er aftagende. Dog kan man opnå varige resultater ved brug af medicin, som er appetitregulerende og den rette rådgivning fra læger.

Vigtigheden ved at opnå varige resultater

Et varigt vægttab har betydning for både dit helbred og din trivsel. Det gælder både fysisk og psykisk velvære. Formålet med vægttab skal ikke alene dreje sig om at se bedre ud, men også om at undgå de konsekvenser, der kan opstå ved ikke at tabe sig. Der er en række risici forbundet med overvægt, som man bør være opmærksom på. 

Forestiller man sig, at man er i risikogruppen, så øger man sandsynligheden for at blive ramt af sygdomme med op til 30%. Desuden kan overvægt være skyld i mere end 60 forskellige sygdomme. I mange tilfælde kan overvægt være en medvirkende årsag til kræft, da omkring 20% af alle kræfttilfælde er relateret til overvægt. Hvis du er under behandling for en sygdom, kan det være gavnligt at tabe sig, da statistik indikerer, at personer, som ikke er overvægtige, eller som taber sig under behandlingen, har større sandsynlighed for at overvinde sygdommen. 

Dette er blot nogle af grundene til, hvorfor det er vigtigt at overveje medicinsk vægttab, da man dermed har sat sig for en kurs frem for en kur. 

Du kan blive fit for livet med varige resultater

Medicinsk vægttab er en af de muligheder, du kan vælge, når du vil skifte fokus fra kure til en mere langsigtet kurs. En sådan medicin kaldes Wegovy® og virker som en appetitregulerende medicin. Det hjælper med at reducere trangen til at spise, men det er ikke tilstrækkeligt alene – det kræver også ændring af madvaner. Da medicinen kræver recept, skal du kontakte en speciallæge for at få en recept udskrevet, men inden da skal du beregne din BMI, da det kun er overvægtige med høj BMI, som kan få receptpligtig vægttabsmedicin. 

Når du er under behandling med vægttabsmedicin, behøver du ikke at følge en specifik kostplan. Det er de færreste, som holder sig til en kostplan, men vigtigere er det at tænke over, hvad man spiser, og hvor kalorifattigt det er. Din fysiske aktivitet er også et område, som du skal have fokus på, når du vil have varige resultater.

Her er nogle ting at tænke over, når du tager vægttabsmedicin: 

Portionsstørrelse – Selvom vi alle elsker god mad (og meget af det), skal du lytte til din krop og undgå at overspise. Vær opmærksom på de portioner, du normalt spiser, og skær ned på dem. Dette vil påvirke dit vægttabsforløb positivt og hjælpe dig med at opnå bedre resultater. 

Valg af mad – Overvej sundere madalternativer til det, du normalt spiser, da en sund kost er vigtig. Dine spisevaner påvirker, hvor hurtigt du opnår varige resultater med medicinsk vægttab. 

Uforarbejdet mad – Når du spiser måltider, bør du tænke over, hvor meget forarbejdet mad du indtager. Uforarbejdet mad har typisk færre kalorier, hvilket har betydning for din kurs mod et varigt vægttab. 

Kulhydrater – Det kan være en udfordring at reducere indtaget af kulhydrater, men det er ikke umuligt. Du kan nemt finde alternativer til kulhydrater eller skære ned på mængden, når du spiser et måltid. Sørg for at indtage flere madvarer med højt proteinindhold, skær ned på kulhydraterne og øge mængden af grøntsager samt frugt.

Hvis du er inviteret til middag eller skal spise frokost/middag udenfor i selskab med andre, kan det være en god idé at medbringe sunde snacks til dagen – fx nødder, frugtsnacks mv. Det er nemt at blive fristet af usunde, kalorierige og forarbejdede madvarer, når du er sammen med familie og venner, men forsøg så vidt muligt at undgå usund mad, så du kan holde fast i den rette kurs.

Har du et højt BMI-tal, og vil du vide om du er egnet til medicinsk vægttab?

Hvis du tilhører en risikogruppe og overvejer medicinsk vægttab, kan du kontakte FIT for LIVET. Her kan speciallæger hjælpe dig med at nå dit vægttabsmål. Du vil blive en del af en vægttabsrejse, hvor du får lægeordineret vægttabsmedicin samt vejledning og coaching for at opnå et varigt vægttab.

BMI vurderes forskelligt blandt mænd og kvinder, hvor bl.a. højden og taljen spiller en rolle. Alt afhængigt af højde og taljemål, får man et BMI-tal, der indikerer, hvilken gruppe man tilhører. Kategorierne spænder over – undervægt, normalvægt, overvægt, fedme og ekstrem fedme, hvor der under fedme er tre klasser.