København: Hvad er fonde og hvad bruges de til?

fonde i københavn

I de fleste storbyer som København kan du finde adskillige fonde, som støtter mange forskelligartet formål. Du behøves ikke at holde dig til lokale fonde, men i visse tilfælde kan det have en udslagsgivende effekt, hvis fonden er lokal og skal støtte et lokalt initiativ i samme område. I de fleste tilfælde støtter fonde kun gode formål, som de kan se er investeringen værd. Derfor er det obligatorisk at beskrive projektet og/formålet så godt som det er muligt, når du ansøger om et legat hos en hvilken som helst fond.

Det der kendetegner fonde er, at de er selvejende institutioner, som har et selvstændigt virke eller sagt på en anden måde: at der ikke er specifikke individer der kan råde over dem og deres aktiver. Rent juridisk skal fonde have et særskilt formål fra den virksomhed, som de hører til eller sættes i forbindelse med. Derudover skal fonde have aktiver i en vis mængde, der gør det muligt for fonden at varetage sit formål. Aktiverne skal være 100% adskilt fra stifterens formue, så fondens midler aldrig kan tilbageføres til stifter eller dennes slægtninge. Ydermere skal fonde have egen ledelse, som skal være uafhængige af den stiftende part.

De respektive fonde er defineret ved deres fundats, som er et oprettelsesdokument der beskriver fondens formål, regler og virkemidler. Dette dokument skal ifølge loven indeholde en række specifikke informationer:

  1. Fondens navn
  2. Den kommune, hvor fonden skal have sit hovedkontor
  3. Fondens formål
  4. Størrelsen af fondens aktiver og egenkapital ved oprettelse
  5. Eventuelle særlige rettigheder eller fordele, der er tillagt stiftere eller andre
  6. Antallet af bestyrelsesmedlemmer og hvorledes de udpeges
  7. Regnskabsaflæggelse
  8. Anvendelse af overskud

Hvad kan man brug fonde til?

Rigtig mange fonde uddeler især legater til støtte af forskningsaktiviteter eller et specifikt studium. Fonde, der kalder sig et legat, vil typisk støtte enkeltindividers aktiviteter som eksempelvis rejselegater og studielegater. Denne betegnelse bliver dog brugt i flæng, og det er i sidste ende fundatsen, der specificerer hvilke samfundsgrupper, der kan modtage støtte fra den respektive fond.

I Danmark findes der over 12.000 forskellige fonde som administrerer 35.000 forskellige legater. Der findes nærmest ikke et formål som er for lille til at der er fonde, der vil støtte det. Man kan i dag finde legater og støtte til selv de mindste projekter og formål. Alene i København kan du finde en stor del af de 12.000, så der har du en større mulighed end i en mindre by på Fyn.

 

Hvor finder jeg fonde i København?

På de fleste biblioteker i København og andre storbyer, kan du finde en årligt opdateret publikation, der giver dig et overblik over de mange fonde i Københavns virke og hvilke typer formål, de primært støtter. Det gør det nemmere at fokusere på at ansøge hos de mest relevante fonde. I storbyer som København er der størst mulighed for, at du kan finde det på de store hovedbiblioteker.

Hvis du synes at det er for uoverskueligt og ikke har noget tidligere erfaring med at søge legater – det kan være en jungle at finde de rigtige fonde at ansøge hos – kan du også få hjælp fra forskellige legatkonsulenter, som fortæller dig fra hvilke fonde, du har størst chance for at modtage støtte fra. Dette koster dog et mindre gebyr, men kan i sidste ende sagtens betale sig, fordi det kan spare dig for en del tid. I en snæver vending kan du også lave din egen research på søgemaskiner som Google, men der kan du også få følelsen af at manurere rundt i en jungle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*