Få tyven til at opgive sit ærinde med indbrudssikring

Hvert år bliver der anmeldt indbrud i private hjem og i virksomheder, men niveauet har de seneste år været lavere, da man tilbringer mere tid i hjemmet. Under pandemien blev befolkningen opfordret til at arbejde hjemmefra, således at smitten kunne holdes på et lavere niveau. Det har resulteret i, at tyvene ikke har haft samme vilkår som førhen, da man befinder sig i hjemmet længere tid af gangen. Foruden dette har teknologiens fremgang på sikkerhedsområdet resulteret i, at husejere og virksomheder er blevet bedre til at sikre boligen/virksomheden for indbrud. Det er ikke alene alarmer og videoovervågning, som er med til at reducere antallet af indbrud, men også nyere systemer til adgangskontrol og brugen af blandt andet systemnøgler. Det gør det svært for tyven at bryde ind – særligt når man har monteret en ekstra lås, hvorfor denne helt må opgive sit ærinde.

Det er indbrudssikringen af husstanden og erhvervslokalerne, som er med det at reducere antallet af anmeldte indbrud. Derudover har mange i befolkningen fået installeret lys uden for boligen med sensor, flere har tilmeldt sig Nabohjælp, og man er blevet bedre til at indsætte sikringsbeslag på vinduerne. Et af de typiske områder, hvor tyvene får ly under indbruddet, er adgangen til udestuen. Det er et vigtigt punkt i indbrudssikringen, da tyven ikke skal have fri adgang til udestuen, så denne kan udføre indbruddet. Derfor anbefales det, at man også sikre døren til udestuen med en lås på terrassedøren.

Har man et ønske om at sikre sin bolig eller erhvervsejendom yderligere, kan det ske ved at udskifte de traditionelle dørlåse, så det kun er systemnøgler, der kan give adgang. Nyere teknologi er adgangskontrol med kode, fingeraftryk eller chip. Kontakt en låsesmed som kan rådgive i indbrudssikring. På denne måde kan man besværliggøre indbruddet for tyven. Derudover er systemnøgler også en klar anbefaling til erhvervsdrivende, da nøglerne ikke kan kopieres. Det giver en større tryghed og sikkerhed. Udskiftning af dørlåse gælder også for kælderdøren og skuret, hvor man har sine værktøjer stående.

Privatlivet er et must, men nogle gange må man gå på kompromis, hvis man vil øge sikkerheden en My mere. Det gælder for de husejere, som har hække. Hvis man holder hækkenes højde på omtrent 1,6 m eller derunder, så kan man se, om der er en der lurer udenfor. Det kan for mange være grænseoverskridende at tænke på, at der potentielt er en, der kigger, men det er desværre en tilgang som tyvene bruger. Ydermere vil en lavere hæk betyde, at naboerne kan se ind til haven og eventuelt terrassen, hvis der er uvedkommende på besøg.

Man kan derfor ved at omstille sig til bedre indbrudssikring med ovennævnte metoder foretage sig en forebyggelsesindsats, som gør det sværere for tyven at udføre sit ærinde, hvorfor denne vil opgive sit forsøg, da man som boligejer/erhvervsdrivende har sikret ejendommen for indbrud. Alt dette plus alarmer og videoovervågning er ekstra tiltag, som man opsætte.

Man skal også være opmærksom på forskelle i omgivelserne – både hos en selv, men også omkring i boligkvarteret. Tyvene ved at de er mere forhindrede nu, end hvad de har været førhen. Derfor udtænker de sig nye strategier til, hvordan de kan markere særligt udsatte boliger. Hvis man en morgen opdager, at der er klistret et klistermærke på postkassen, så kan det være et tegn på, at en tyv har udpeget boligen, som et potentielt sted denne kan begå indbruddet. Denne vil observere, om man har fjernet mærkningen, hvorfor det kan være et signal om, at man som boligejer har spottet, at noget er på færde. Man bør derfor også kontakte politiet og eventuelt en nabo, som kan holde vågent øje med boligen. Tyven bruger denne metode, så denne får en fornemmelse af, om man er hjemme eller på ferie. Derudover ses nye tilgange med samme formål. Nogle boligejere har bemærket, at der i deres indkørsel er skrald, dåser eller en tredje type for efterladenskaber. Man vil som boligejer smide skraldet ud, og hvis det ikke er gjort efter 1-2 dage, så er det en indikation på, at man ikke er hjemme.  

Tyven vil udpege et område i boligen, hvor denne nemt kan bryde ind. I mange tilfælde sker det gennem vinduet, men heldigvis kan vinduessikring også ske med en lås. Tyven kan dermed ikke bryde vindueskarmen, da denne kan låses indefra og ikke alene med hængsler. Vinduerne kan også sikres med sikringsbeslag, således at tyven ikke kan bore i vinduesgrebet. Helt optimalt vil vinduerne være sikret, når både lås og sikringsbeslag er anvendt.