Guide: Sådan opnår du nyt smil med invisalign

Tandpleje

Et smukt smil har ikke kun en positiv indflydelse på din udstråling, men også på dit selvværd og selvtillid. Hvis vi ikke er glade for vores smil, kan det påvirke vores lyst til at dele det med andre og vil derfor fylde meget i vores dagligdag. Med en moderne og mere diskret behandling kan invisalign være løsningen. Invisalign er en usynlig tandskinne, som retter dine tænder til, så du kan få et smukt smil. 

Sådan placeres invisalign

Når skinnen skal sættes ind, kan det for enkelte patienter være nødvendigt at slibe minimalt på tændernes sideflader, så der er plads til, at skinnen kan have den optimale effekt. For at placere invisalign-skinnen i munden skal den først trykkes på plads på de fire forreste tænder, hvorefter skinnen forsigtigt trykkes på plads på resten af tænderne med én side ad gangen. Til sidst skal skinnen klemmes til, så den sidder helt tæt på tænderne. Skinnen må ikke bides på plads, da du risikerer at ødelægge skinnen. 

Med invisalign bliver tænderne rettet til i løbet af 6-24 måneder. Typisk vil du opnå et nyt smil inden for et år med i alt 10 besøg hos tandlægen med en varighed på 15-30 minutter. Har du en lang vej til tandlægen, kan et par af konsultationerne klares online med video. 

Sådan bruges invisalign i hverdagen

Den første skinne kan give irritation i tunge og på indersiden af kinderne, hvor der er en risiko for udvikling af sår. Selvom skinnen kan føles ubehagelig, vil irritationen forsvinde af sig selv igen. Du skal have skinnen på i 20-22 timer i døgnet i hele forløbet. Hvis du ikke bruger bøjlen tilstrækkeligt, vil du ikke opnå det ønskede resultat. 

I daglig brug af skinnerne er det vigtigt at rense dem grundigt med hård skrub om morgenen og aftenen. Det er en god idé at sammenligne en gammel skinne med en ny, da du ikke skal kunne se forskel. Hvis elastikker indgår, som en del af din behandling, skal de ligeledes udskiftes hver dag. 

Det er altid en god idé, at opbevare dine skinner i deres tilhørende bokse, da du nemt kan miste dem. Husk også at gemme brugte skinner, da du måske får brug for dem igen. Hvis du mister en skinne, skal du hurtigst muligt bruge den næste skinne i rækken og komme til en ekstra kontrol hos tandlægen, hvis skinnen ikke passer ordentligt på dine tænder. 

Mad og drikke med invisalign

Det er tilladt at drikke, mens du har skinnerne på, men hold dig gerne fra sukkerholdige væsker. Du må ikke småspise med skinnerne, da de øger risikoen for udvikling af huller. Husk derfor at tage skinnerne af, når du spiser og drikker sukkerholdige væsker. Når du har spist og igen skal tage skinnerne på, bør du børste tænderne og rense munden. Derfor er ligeledes vigtigt at bruge tandtråd grundigt hver dag både for mundhygiejnes skyld og for at sikre, at der ikke er nogen blokering mellem tænderne af hensyn til tandretningen.  

Når det kommer til mad, skal du være opmærksom på, at krydderier som paprika, karry og lignende samt andre madvarer med kraftige farvestoffer kan misfarve skinnerne. Bliver skinnerne misfarvet, vil det ikke påvirke behandlingen eller skade tænderne. Det kan udelukkende give gener kosmetisk. 

Udskiftning af skinner

Når du skal skifte til de næste skinner, er det en god idé at tage de nye skinner i brug, inden du går i seng, så de kan få lov at virke, mens du sover. Når skinnen skal tages ud, er det nemmest at bruge pege- eller tommelfinger til at tage fat i skinnens kant, så den løsnes fra tænderne. Det er en god idé at starte fra den bagerste tand én side ad gangen fra indersiden og ydersiden. 

Er invisalign for dig?

Det lyder måske som mange faktorer, der skal tages hensyn til, hvis du vælger at bruge invisalign. Ikke desto mindre, når processen først er i gang, vil du hurtigt indarbejde en rutine, som ikke giver stor besvær i hverdagen. Det er også vigtigt at huske resultatet, du stræber efter med invisalign. Det flotte smil gør, at processen bliver det hele værd. Tag en snak med din tandlæge, så I sammen kan gennemgå, hvilke behandlingsmuligheder der er mest hensigtsmæssige i forhold til dine behov.