Finansiering til et efterskoleophold: Har du styr på mulighederne?

Efterskole

Som forælder vil man gerne sikre, at ens barn får de bedste muligheder i livet; at de får lov at udvikle sig, tilegner sig gode kompetencer og redskaber, så de kan klare sig selv. Én af de aktiviteter, som lader til at understøtte mange af disse mål, er et efterskoleophold. I sidste del af folkeskolen begynder børn for alvor at udvikle sin personlighed, og muligheden for at tage på efterskole træder ind. For nogle børn handler det om at komme væk fra en hverdag, de måske ikke har været overvældende glade for. For nogle handler det om at udvikle enten faglige, kreative eller fysiske kompetencer. For nogle handler det om at prøve noget andet og indgå i et andet form for socialt fællesskab. Og for nogle gør alle disse ting sig gældende.

Det er dog ikke altid, at beslutningen uden videre kan tages af barnet. Det er dyrt at gå på efterskole, og det er ikke alle familier, der har råd til sådan en udgift i budgettet. Kigger man på efterskolernes priser, kan man hurtigt få følelsen af, at det ikke kan lade sig gøre, såfremt man som familie ikke har så mange ressourcer. Vi giver dig her tips til, hvordan du kan få hjælp til finansieringen og giver dig et overblik over, hvad du skal betale.

Efterskolepriser og statsstøtte

Når man undersøger efterskolepriser, vil det være beregnet per uge. Nogle gange vil du også kunne se den samlede pris for et helt ophold. Afhængig af efterskolen kan prisen svinge fra alt mellem ca. 75.000 til 123.000 kr. En gennemsnitlig ugepris ligger ca. på 2300 kr. Der findes mange former for efterskoler, hvorfor man kunne fristes til at tro, at typen af institution var afgørende for prisen. Men tager man eksempelvis specialefterskolen Fenskær, er prisen tilsvarende landsgennemsnittet. Du skal derfor ikke blive skræmt, hvis dit barn udtrykker et ønske om at komme på en speciel form for efterskole eller potentialt har særlige behov, der skal mødes. Dette er ikke en faktor, der bør gøre opholdet dyrere. Nedenunder har vi inkluderet nogle priseksempler fra forskellige former for efterskoler:

  • Ugepris Fenskær specialefterskole: 2.345 kr.
  • Ugepris ISI Idrætsefterskole: 2.875,- kr.
  • Ugepris Sejergaardens Musikefterskole 2.725 kr.

Selvom beløbet ved første øjekast kan syne højt, skal du være opmærksom på, at der er statsstøtte. Støtten beregnes på baggrund af husstandens indkomst (kun forældrenes eller de samlevendes). Indkomsten er “den personlige indkomst efter AM-bidrag med tillæg af positiv kapitalindkomst samt aktieindkomst, som beskattes efter personskattelovens §8a, stk.2” (efterskolerne.dk). Jo færre midler I har som familie, jo mere støtte er der altså mulighed for at få. Du kan se prisen for, hvad du skal lægge som egenbetaling ved at bruge beregneren på efterskolerne.dk.

Selvom der er mulighed for statsstøtte kan beløbet stadig virke højt. Der findes en pulje, der betegnes “individuel supplerende støtte”. Puljen fordeles blandt efterskolerne, hvorfor pengene også skal søges via den konkrete efterskole. Det er herefter op til skolen at beslutte, hvem der tildeles penge og hvilket beløb.

Erhvervslivet kan også nyde godt af, at unge tager på efterskole

De fleste, der har været på efterskole, har fået værdifulde kompetencer med i bagagen. Et efterskoleophold er en god mulighed for at udvikle sig både personligt og fagligt, og det er noget, der kan præge eleverne resten af deres liv. De kompetencer, som de unge udvikler, kan de tage med og bruge i andre aspekter af livet.

Når man går på universitetet, hører man ofte, at et udveksklingsophold i udlandet er påskønnet af erhvervslivet, og at det vil være en fordel, når man skal søge job. Valget afspejler, at man ikke er bange for at udfordre sig selv, og så har man formegentligt også fået en masse brugbare redskaber med hjem – herunder personlige kompetencer. Det samme princip kan overføres til et efterskoleophold, hvor værdier som fællesskab og selvstændighed er noget, man tager til sig. Det kan bruges senere i erhvervslivet, hvor det ikke kun er de faglige kompetencer, der fylder, men også de personlige. Man skal kunne mange ting i dagens erhvervsliv, som relaterer sig til din person. Tænk eksempelvis på, hvor mange gange du i en jobannonce har læst, at du skal kunne håndtere mange bold i luften, kunne tage ansvar, være en god teamplayer og så videre. Netop af disse årsager kan et efterskoleophold i sidste ende også gavne erhvervslivet.