Det kan du gøre, når du har tandpine

Tandpine giver for mange en ulidelig smerte, som man hurtigt vil finde en løsning til. Der er en række årsager til, hvorfor man får tandpine, men disse årsager har det tilfælles, at sandsynligheden for tandpine kan minimeres med en sund mundhygiejne.

Oplever man, at man en nat vågner med smerter i tænder og tandkød, skyldes det højst sandsynligt betændelse. I sådan en situation er det vigtigt, at man søger professionel hjælp. Mange forsøger med husmorråd, når de har tandsmerter, hvilket kan lempe smerterne i noget tid, men det er ikke en løsning til problemet. I visse tilfælde kan man ende med at irritere tandkødet i en grad, der forværrer situationen, hvorfor det anbefales, at man henvender sig til tandlægen.

Tandpine er ikke altid lig med betændelse. I visse tilfælde kan smerter i tænderne komme, når man indtager et måltid. Andre gange kan tandsmerter komme af, at man indtager kolde eller varme drikke. Tandpine kan også komme, når man suger luft ind gennem munden. Disse tilfælde har en årsag, som kan føre til smerten her og nu, men hvor smerten kort tid efter forsvinder. Derfor er der sjældent tale om en betændelse, hvorfor behandlingen kan vente, men det er fortsat vigtigt at opretholde harmoni i munden gennem god og sund mundhygiejne.

Hvis tandpinen opstår ud af det blå, så er der tale om en akut tandsmerte, hvilket kan være tegn på, at der er noget, som irriterer tandområdet eller selve tanden. Akutte smerter kan betyde, at det er alvorligt, hvorfor man hurtigst muligt skal kontakte sin tandlæge, så det ikke forværres. Hvis man gang på gang oplever akutte smerter, men vælger at udskyde turen til tandlægen, kan det betyde, at tandlægen skal foretage en større behandling, fordi man ikke har henvendt sig i tide.

Hvor kan man søge hjælp til tandpine?

Hjælpen til tandpine kan du få hos en tandlæge. Når du kontakter tandlægen, er det vigtigt at forklare, hvilke symptomer du har. Bestil derefter en tid hos tandlægen, så denne kan igangsætte behandlingen efter en grundig forundersøgelse af området.

Hvis du har svært ved at holde smerten ud, indtil du skal forbi din tandlæge til den aftalte tid, kan du afhjælpe problemet midlertidigt. Det kan blandt andet gøres ved at tage smertestillende håndkøbsmedicin – fx ipren, panodil eller ibuprufen. Spørg tandlægen om hvilke doser medicinen skal tages i, så du er sikker på, at medicinen har virkning på smerterne.

Er man forhindret i at tage til tandlægen, og smerterne skyldes ømhed eller hævelse i tandkødet, kan man søge hjælp hos egen læge, indtil man kan besøge tandlægen. Egen læge kan give recept på antibiotika, hvis det er nødvendigt for afhjælpning af tandsmerterne.

Har du været ude for et uheld, der har medført, at din tand er knækket, kan du søge hjælp hos apoteket. En knækket tand kan være skarp, hvorfor det kan medføre skade på tungen. Til det har du mulighed for at tage forbi nærmeste apotek, som har et tandkit. Tandkittet består af et fyldningsmateriale, som man kan placere på den knækkede tand. Fyldningsmaterialet kan formes, så det passer på tanden, men det er vigtigt, at man tygger helt sammen i tide, da materialet hærder. Hvis man ikke tygger nok sammen, kan det genere dig, da fyldningen vil være for høj.

Behandling af tandpine hos tandlægen

Alt afhængigt af årsagen til tandpinen kan en tandlæge afhjælpe problemet. Du bør som nævnt forklare, hvilke symptomer du har, så tandlægen kan vejlede dig i, hvad du må og ikke må gøre, indtil du får behandlingen.

Behandling af knækket tand – Er det en knækket tand, som er skyld i tandpinen, kan der indledes med en behandling, som tager ca. 10 minutter.


Behandling af smerter i nerven – Hvis man har pulserende smerter, der kommer fra tandnerven, vil tandlægen udføre en rodbehandling. Denne behandling tager omtrent en halv time, men kan også vare op til en time.

Behandling af smerter i roden – Har man smerter i roden, er det oftest tegn på rodspidsbetændelse. Denne form for betændelse skyldes, at man har en død tandnerve. Bakterierne i den døde nerve bevæger sig rundt i tanden, og når de rammer knoglen, kan det give store smerter. I nogle tilfælde kan det give en tandbyld hos den, der er ramt. Såfremt tanden kan reddes, vil der foretages en rodbehandling.

Behandling af smerter i tandkødet – Smerter i tandkødet kan have alvorlige følger, hvis man ikke kommer i behandling i tide. Når bakterier har sat sig mellem tandens ydre og tandkødet, kan bakteriebelægningen gå ned til knoglen. Hvis dette ikke behandles, kan det medføre paradentose, som gør, at knoglen nedbrydes. Når knoglen er nedbrudt, vil det løsne tanden.

Ovenstående er blot nogle symptomer ved tandpine og behandlinger af tandpinen. Sørg for at du sikrer en god mundhygiejne, og sker det, at du får akutte smerter i tænderne, bør du henvende dig til din tandlæge.