Den rigtige ejerskifteforsikring kan blive afgørende for dit boligkøb

Ejerskifteforsikring

Der kan være flere gode grunde til, at man overvejer at købe ny bolig. Måske har man brug for mere eller mindre plads. Måske trænger man til noget forandring. Måske er der en helt tredje grund til, at man gerne vil gøre et boligkøb. Uanset grunden er der en del ting, man skal være opmærksom på, inden man køber sin nye bolig. En af dem er vigtigheden af en ejerskifteforsikring. Hvad enten man investerer i en ny lejlighed, et hus eller et sommerhus, er det nemlig afgørende, at man ikke gør det uden en ejerskifteforsikring. Har man ikke en ejerskifteforsikring, kan det nemlig få uoverskuelige konsekvenser, hvis man opdager skjulte skader på den nye bolig. Samtidig er der store forskel på, hvor god den enkelte ejerskifteforsikring er. Derfor kan det godt betale sig at sætte lidt tid af til at undersøge markedet, inden du skriver under på dit boligkøb. Læs mere om én af udbyderne på markedet – Dansk Boligforsikring – og deres ejerskifteforsikring her. 

Derfor er det så vigtigt at være forsikret

Man kan aldrig være helt sikker på, at man ikke kommer til at købe katten i sækken, når man investerer en ny bolig. Selvom alt ser ud til at være i orden på overfladen, kan der være skjulte skader på huset eller lejligheden, som man først opdager senere. Det er i denne forbindelse, at det er vigtigt at have en ejerskifteforsikring. En ejerskifteforsikring går nemlig ind og dækker de udgifter, du måtte have til udbedringen af disse skjulte skader. Da det kan være utroligt dyrt at skulle udbedre dem på egen hånd, kan ejerskifteforsikringen være et rigtigt dårligt sted at forsøge at spare penge. Især når man tænker på, at det er i ikke mindre end hver 5. bolighandel, at en ejerskifteforsikring kommer i spil. Derfor er det vigtigt, at man sørger for at være dækket af en ejerskifteforsikring, inden man skriver under.

Er det ikke sælgers ansvar?

Man må umiddelbart gå ud fra, at det er sælgers ansvar, hvis der er skjulte skader på boligen. Og hvis det er sådan, hvad skal man så bruge en ejerskifteforsikring til? Dog er det sådan, at sælger kan fraskrive sig ansvaret. Hvis vedkommende sørger for at have udarbejdet en el- og tilstandsrapport samt tilbyder at betale halvdelen af den billigste ejerskifteforsikring på markedet, overgår ansvaret til køber. Hvis man får dette tilbud som køber, er det altså en rigtig god idé at tage imod det. Dog skal man være opmærksom på, at sælger kun er forpligtet til at betale halvdelen af den billigste ejerskifteforsikring. Hvis man vælger at investere i en dyrere forsikring, står man altså selv for at betale differencen.

Hvad dækker en ejerskifteforsikring?

Som udgangspunkt siger man, at en ejerskifteforsikring dækker dig, hvis du opdager skjulte skader på din nye bolig. Men skjulte skader kan opfattes på mange forskellige måder. Derfor er det også svært at opstille noget generelt for, hvornår en ejerskifteforsikring dækker. Der kan også være store individuelle forskelle på dækningen, alt efter hvor man vælger at købe sin ejerskifteforsikring. Og det er, selvom de som udgangspunkt dækker efter den samme lov. Derfor er dækningen i høj grad noget, man skal være opmærksom på, inden man investerer i en ejerskifteforsikring. Desværre er det ikke altid sådan, at den dyreste forsikring dækker bedst. Hvis man vil være sikker på at få den bedst dækkende ejerskifteforsikring, skal man derfor bruge tid på at undersøge markedet og de forskellige muligheder, inden man køber sin forsikring.

En udvidet forsikring giver mere dækning

Hvis du vil være sikker på, at du ikke kommer til selv at hæfte for skjulte skader, findes der også en udvidet ejerskifteforsikring. Hvor basismodellen dækker i 5 år, dækker en udvidet ejerskifteforsikring i intet mindre end 10 år fra handlens dato. Samtidig vil en basis forsikring primært dække skader på huset, mens den udvidede version også dækker visse skader på grunden. Hvis man vil være helt på den sikre side mht. sin ejerskifteforsikring, kan man altså vælge den udvidede model frem for en basis ejerskifteforsikring. Det vil naturligvis være dyrere nu og her, men det kan vise sig at være en god investering, hvis man senere hen opdager skader på bygningen eller grunden.

Læs på lektien, inden du køber forsikring

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at man er sikker på sin forsikring, inden man køber den. Det kan i sidste ende blive forskellen på, om man bliver dækket eller ej. Da det ofte er store regninger, det drejer sig om, er det vigtigt, at man gør sit forarbejde med sin ejerskifteforsikring. Det anbefales også af mange selskaber, der tilbyder ejerskifteforsikringer, at man læser betingelserne grundigt, inden man køber sin ejerskifteforsikring. Kun på den måde er man nemlig sikker på, at forventningerne er afstemt. Det sikrer, at man ikke bliver skuffet over sin ejerskifteforsikring eller føler sig dårligt behandlet. Det er derfor vigtigt, man lige bruger lidt tid på at sætte sig ind i forsikringsbetingelserne og vilkår for ejerskifte, inden man tegner den. Dansk Boligforsikring er en af de selskaber, der udbyder forsikringen, hvorfor du blandt andet kan læse mere på deres hjemmeside.

Hvad koster det at forsikre sig?

Ligesom man ikke kan opstille noget generelt for, hvad en ejerskifteforsikring dækker, kan man heller ikke fastsætte en pris. Hvad din ejerskifteforsikring kommer til at koste er ikke kun afhængigt af, hvor du køber den, men også hvilken du skal bruge. Der er nemlig forskel på, om man køber ejerskifteforsikring til et hus, en lejlighed eller et sommerhus. Derfor kan man ikke umiddelbart sige, hvad en ejerskifteforsikring koster. For at kunne sammenligne kan det være nødvendigt at indhente uforpligtende tilbud fra flere forskellige selskaber. Nogle gange kan man få en ordning, hvor man får en billigere ejerskifteforsikring, hvis man allerede har en forsikring hos det pågældende selskab. Men vil man have endeligt svar på, hvad en ejerskifteforsikring koster, skal man derfor kontakte sit forsikringsselskab og få et tilbud?

Skal du købe ny bolig? Tøv ikke

Der er ingen grund til at spare sin ejerskifteforsikring væk. Det kan nemlig blive utroligt dyrt i sidste ende, hvis man ikke har nogen ejerskifteforsikring til at dække eventuelle skjulte skader. Inden man køber ny bolig, bør man derfor ikke tøve med at undersøge markedet og indhente uforpligtende tilbud ind fra forskellige selskaber. Det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre, at man ender op med den rigtige ejerskifteforsikring.