Brisingi – Magneter til alle behov

Hvad er en magnet, og hvad er dets formål? Der findes mange forskellige fagudtryk omkring magneter, hvilket kan gøre det forvirrende at svare på ovenstående spørgsmål. Som udgangspunkt er en magnet et objekt med et magnetfelt. En permanent magnet genererer selv magnetiske eller et magnetfelt, hvor elektromagnet skal bruge strøm for at kunne generere.

Magneter

I hverdagen kender vi magneter fra dem, der hænger på køleskabet og har til formål at holde ting fast. Denne type magnet er oftest farverig og dekorativ, hvor neodymium magneter fremstår i et enklere udtryk.

Neodym – verdens stærkeste magnet

Gennem det sidste stykke tid har neodymium magneter indvundet popularitet hos mange. Det bunder i, at denne type magnet har en meget kraftigere magnetisme sammenlignet med andre. Efterspørgslen på magneten er især stor i industrier, der er drevet af behovet for elektriske motorer til f.eks. vindmøller og elbiler.

Magneter

Et neodymium magnets udseende kan forveksles med et stykke solidt metal. Dog består neodymium af et bestemt pulver, der er presset hårdt sammen og belagt med nikkel. Dette betyder også, at magnettypens beskaffenhed kan sammenlignet med keramik eller porcelæn. Bliver den tabt på en hård overfalde eller modtager et slag, så går den i stykker. Derudover tåler magneten ikke højere temperaturer end 80 grader, da højere vil skade magnetismens evne permanent.

Magneter i hverdagen

Selvom magneter har et stort formål for industri, så anvendes de faktisk også i en høj grad på kontoret og i hjemmet – uden man måske tænker over det.

Magnetlommer

På arbejdspladsen er det vigtigt at holde dokumenter struktureret, så de er nemme at finde. Magnetlommer bruges til at organisere og visualisere dokumenter på whiteboards eller lagerreoler, som har magnetiske overflader. Lommerne er udstyret med en gennemsigtig plastik på forsiden og en magnetisk bagside, så det kan hænge fast.

Magnetmaling

Navner afslører meget godt, hvad denne form for magnetprodukt går ud på. Magnetmaling er – ganske rigtigt – magnetisk maling. Der er tale om almindelig grå maling, som er tilsat jernpulver, hvilket gør, at magneter kan sidde fast på magnetmalingen. Når malingen er tørret, er det muligt at male størrelsen på det whiteboard, man ønsker.